
De groene corridor langs de A1
Rondom de A1 bij Hengelo zijn verschillende burgerinitiatieven ontstaan. Bewoners rondom de A1hebben laten onderzoeken hoe de geluids-, stank-, fijnstof- en zichtoverlast die de snelweg veroorzaakt gereduceerd kan worden. In dezelfde omgeving werken de ondernemers van bedrijventerrein Westermaat - ook aan de A1 - aan voorstellen voor een duurzame inrichting (energieopwekking en natuurontwikkeling) voor hun bedrijventerrein.

Door verschillende initiatieven samen te voegen werken we aan een toekomstbestendige A1 bij Hengelo. Dit eerste vlekkenplan toont de volgende kansen en mogelijkheden:
- Overlast van de A1 reduceren
- Biodiversiteit en kwaliteit van het landschap versterken
- Duurzame energie inpassen voor lokaal gebruik
- Versterken van de beleving van het landschap

Door verschillende initiatieven samen te voegen werken we aan een toekomstbestendige A1 bij Hengelo. Deze kaart toont de ecologische verbinding voor de grote weerschijnvlinder. Een mogelijke verbindingszone langs de A1, die natuurgebieden ten westen en oosten van Hengelo met elkaar verbindt.

Door het bedrijventerrein langs de A1 te vergroenen, reduceer je de overlast. De oppervlakte van de daken op dit bedrijventerrein kun je gebruiken voor het opwekken van duurzame energie. Wateropvang d.m.v. vergroenen van daken, gevels en maken van Wadi's, daar waar mogelijk om de hittestress te verminderen. Met al deze aanpassingen kan dit terrein ook functioneren als stapsteen voor vogels, insecten en andere dieren.
Visie voor Holwerd aan Zee 2018
In Holwerd wordt de zeedijk doorbroken en een verbinding tussen dorp en Waddenzee aangelegd. De gewenste verhoging van de huidige zeedijk hoeft niet plaats te vinden als de oude zeedijk in ere wordt hersteld.
Er ontstaat dan een landschap met een dubbele dijk. Deze bestaat uit de hogere zeedijk aan de waterkant en de lagere historische dijk landinwaarts. In het gebied tussen de twee dijken kan een gebied voor natuur en recreatie ontstaan.
De hogere dijk aan de zeekant kan daarnaast ook overslagbestendig worden gemaakt. De dijk kan dan meer overslaand water verwerken zonder dat de dijk doorbreekt.
Op de oude zeedijk is ruimte voor één of twee vakantieterpen. Dit zijn vier schuren met vakantieappartementen rondom een boerenerf. Vanuit de vakantieterp op de oude zeedijk loop je over de boardwalk (noorduitgang) naar de huidige zeedijk en het wad. Over de oude zeedijk fiets je van de vakantieterp naar Holwerd (westuitgang) of naar het oosten.

In het getijdengebied is volop ruimte voor nieuwe dobbes, hier een voorbeeld van een bring-your-own saunadobbe. Land en zee zijn verbonden door een boardwalk tussen de vakantieterp en de nieuwe dobbe.

De groene vesting
Ter uitbreiding van de Hanzestad Kampen, ligt in de IJsseldelta de ontwerpopdracht voor het nieuwe dorp Reeve. Integrale ontwikkeling van het gebied biedt ruimte voor een nieuwe rivierarm, een bijbehorende klimaatdijk en de ontwikkeling van woningbouw.
Om de uitstraling van het dorp te versterken wordt in het ontwerpproces het contrast opgezocht. In de open polder ontstaat achter muren van imposante bomen een gesloten intieme ruimte, een dorp in een groene vesting. De openbare ruimte kent gelet op begroeiing verschillende natuurlijke sferen wat de biodiversiteit en leefbaarheid ten goede komt.



Bedrijfspand in polder
De vestiging van een bedrijf in een landschap dat zeer karakteristiek is en daardoor kwetsbaar is voor grote ingrepen, vraagt om een zorgvuldige inpassing. Voornaamste doel van de landschapsontwerper is om verbinding te zoeken tussen dit bedrijfscomplex en het omringende landschap. Door te verbinden wordt de kwaliteit van de context behouden (of zelfs versterkt) en worden tegelijkertijd de hedendaagse eisen vanuit de bedrijfshuisvesting gerealiseerd.


Kamper Wieden
Tussen de IJssel en het randmeer wordt een extra watergang - de ‘Bypass’ - gegraven om bij hoogwaterstanden overstromingen in Kampen te voorkomen. Kampen komt hierdoor als het ware op een eiland te liggen. Op dit eiland moet een nieuwe woonwijk ontwikkeld worden, die als een zelfstandig dorp kan functioneren.
Het ontwerp voor dit nieuwe dorp is geïnspireerd op deze waterrijke omgeving. Het gaat uit van een drijvende wijk waarin de huizen in eigen opdrachtgeverschap gebouwd worden. De bewoners leven er tussen en met de natte - typisch Nederlandse - natuur en kunnen in drogere tijden door de uiterwaarden van de bypass lopen en fietsen. Wilde planten en dieren krijgen volop ruimte, wat goed is voor de biodiversiteit.
ontwerp 1


ontwerp 2
bypass kampen
Kampen is een oude Hanzestad. Eeuwenlang lag Kampen aan de Zuiderzee, maar sinds 1957 is er een stuk zee ingepolderd. In dit masterplan zijn het oude land en het nieuwe land, maar ook het land dat door de nieuwe bypass voor nog meer verdeling zorgt, sterker met elkaar verbondenen. 3 opvallende gebouwen(landmark)zullen de onoverzichtelijkheid moeten verkleinen.

Om het landschap zichtbaar te houden, worden er appartementen op palen gebouwd. Ze worden zo geplaatst dat elk appartement het zicht blijft behouden over de nieuwe dijk, bypass en de polder. De graslanden kunnen nat of droog zijn. Beide situaties zijn mogelijk en zorgen weer voor de verschillende soorten vegetatie en bewoning van zoogdieren, insecten en vogels.

Op de dijk komt een gemeenschapshuis/museum dat een oversteek heeft over het water. Het dakterras zal er voor zorgen dat je vanuit het oude land, een prachtig uitzicht hebt over de omliggende natuur.
