
De toekomstbestendige stad
In de afgelopen decennia zijn steden, met goede redenen, steeds meer ‘uitgekleed’. Landbouw, industrie en kantoren verdwenen naar speciaal daarvoor ontworpen locaties buiten de stad. De stad die achterbleef versteende sterk, mede door de toename van het aantal auto’s en het verkeer. Het resultaat is dat we in grijze steden zonder natuur wonen, waar we verder alleen winkelen en recreëren in speciaal daarvoor aangewezen gebiedjes. Hittestress, vervuiling, plagen en - paradoxaal genoeg - wateroverlast zijn normale stedelijke fenomenen geworden.
Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om deze problemen op te lossen. Door het landschap, én functies die daar naartoe verplaatst zijn, terug te halen naar de stad kunnen we groenere, levendigere en interessantere steden creëren. Steden die zelf voorzien in hun energie-behoefte, die meer groen en biodiversiteit bevatten, waar water geborgen kan worden en hittestress gereduceerd wordt. Een duurzame, toekomstbestendige stad.
In dit project hebben we 7 oplossingsrichtingen verkend, waar een combinatie van ontwerp en technologie tot nieuwe, duurzame inrichtingen van bestaande steden kunnen leiden.




Speelplek Almere
Procesbegeleiding en ontwerp voor een speelplek in de openbare ruimte in een wijk in Almere. In een participatieproces zijn omwonenden actief betrokken bij de herinrichting van een grasveld tot een speel- en ontmoetingsplek voor de buurt. Gevarieerde beplanting draagt bij aan biodiversiteit en bomen zorgen voor verkoeling. Door het creëren van hoogtes en laagtes ontstaat er ruimte voor wateropvang bij piekbuien en het reliëf nodigt uit tot spelen. In dit speellandschap zijn verschillende spelelementen en een picknicktafel opgenomen, die uitnodigen tot samen spelen en ontmoeten. Op aanvraag van bewoners is er ook plukfruit aangeplant. Een deel van het gras is omgezet in een bloemrijk grasmengsel, dat maar 1 keer per jaar gemaaid wordt en aantrekkelijk is voor bijen en vlinders.

De groene leefomgeving
Zeker nu, ten tijde van Corona is de vraag naar een groene leefomgeving hoog. Het werd voor veel mensen duidelijk dat veel thuis zijn (al dan niet met een tuin) niet heel aantrekkelijk is.
Veel wijken in Nederland zijn nog steeds bijzonder praktisch ingericht. Water van neerslag dient snel afgevoerd te worden en de auto staat het liefst voor de deur. Een grote hoeveelheid verharding voorziet in deze behoeftes. Zou dit niet anders kunnen, met een groene wijk? Groen is gezond en zien we niet liever een groene en levendige omgeving wanneer we het raam uitkijken. We kunnen inspringen op de klimaatproblematiek, water anders gebruiken, verkoeling creëren en zelfs samen zorgdragen voor het onderhoud.




Boomgaard in Woonwijk
Enkele bewoners van de Valkenswaardstraat in Tilburg hadden behoefte aan meer bomen in het plantsoen voor hun deur. Ze wilde een veilige plek, waar kinderen konden spelen en gezinnen konden afspreken om te picknicken of andere bijeenkomsten te organiseren. Het beeld van een feest in een boomgaard met lampjes en picknicktafels doemt dan vaak op. Wat is er tegen om een boomgaard voor je deur te creëren of een klein voedselbosje te planten, waar kinderen van kunnen leren en snoepen? Zo creëer je groenen steden.

Timmersveld
Timmersveld is een verouderd bedrijventerrein dat in een beoogde ecologische zone tussen Lonnekermeer en Twickel ligt. In het project zijn vier verschillende scenario’s ontwikkeld waarin Timmersveld niet alleen de functie van bedrijventerrein heeft, maar ook een ecologische stapsteen wordt die past bij de nabijgelegen natuur. Bovendien wekt het bedrijventerrein in alle scenario’s energie op én slaat het deze energie op in duurzame innovatieve basaltbatterijen.
Paula Westerman werkte één van de scenario’s uit tot een voorbeeld-ontwerp. In dit ontwerp wordtde ecologische functie ‘omhoog getild’ naar dakniveau en toegankelijk gemaakt voor recreatie en educatie. Op maaiveld niveau worden verschillende verkeerstechnische problemen opgelost. Daarmee worden knelpunten die nu door de gebruikers van het terrein worden ervaren opgelost. Op deze manier krijgen vrijwel alle beschikbare oppervlaktes een dubbele ruimtelijke functie.

