Holwerd Ontwerp 1: 
Tijd om het tij te keren

Holwerd krimpt. In het dorp is sprake van leegstand en verloedering. Hoe verbeteren we de leefbaarheid? Uit alle door de jaren heen gemaakte plannen kwam het idee naar voren Holwerd weer terug aan zee te krijgen. Deze opdracht biedt alternatieven. De focus ligt op het verbinden met het achterland en het weer terugbrengen van de zeesfeer. Holwerd wordt een aantrekkelijk knooppunt.

Door middel van een krekensysteem komt de sfeer van de zee bij Holwerd te liggen. We zien een dynamisch landschap van onder andere getijden en natuur. Er ontstaat ruimte voor recreatie, waterberging, beleving van het landschap en nieuwe zilte natuur. 
holWerD ONTWERP 2
DE gehavende terpen

De terpen bij Holwerd, liggen keurig op een rij langs de kuststrook. Maar er is ook een lijn terug te vinden van Zuid naar Noord. Bij het doortrekken van deze lijn met Holwerd en de pier, waar de boot naar Ameland aanmeert, ontstaat er op gelijke afstanden plekke voor twee nieuwe terpen.

De zeedijk en de oude zeedijk kunnen worden ingezet als een tussen de beide dijken te ontwikkelingen natuurgebied met eb en vloed. Dit zou tevens kunnen bijdragen aan het “schoonspoelen” van de vaargeul naar Ameland.

dorp terp

dijk terp

pier terp

holwerd ONTWERP 3
Toeristische Kwelderknooppunten

Holwerd kampt al jaren met een krimpende bevolking als gevolg van gebrek aan werkgelegenheid. Door de zeedijk te doorbreken, en het zeewater weer in de nabijheid van Holwerd te brengen, wil het projectbureau Holwerd aan Zee nieuwe natuur- en recreatiegebieden maken. De recreatiesector moet nieuwe werkgelegenheid bieden en zo de leegloop van het dorp tot stilstand brengen.

Het masterplan ‘Toeristische Kwelderknooppunten’ toont een mogelijke landschappelijke vormgeving, met plek voor een camping, een bungalowpark, een sluis en een jachthaven.
Voor twee bijzondere punten in het inspiratieplan Kwelderknooppunten werd een detailuitwerking gemaakt. De ‘Kweldersluis’ ligt westelijk van Holwerd op de overgang tussen een vaart met zoet water en de brakke natuur die ontstaat na de dijkdoorbraak. De sluis is zo ontworpen dat deze plaats biedt aan kijkers die geïnteresseerd zijn in het schutten. Bij het nabijgelegen bootshuis kunnen toeristen een hapje en een drankje halen of zelf een boot huren om het meer te gaan verkennen. Naast de sluis ligt, direct aan het nieuwe meer, een camping. De nieuwe jachthaven van Holwerd komt in dit plan direct tegen de oude kern van het dorp te liggen. Een kunstmatig eiland zorg ervoor dat vloedstroming vanaf zee gebroken wordt.
De gebogen drijvende aanlegsteiger stijgt en daalt met het tij - een altijd boeiend schouwspel. Hoog en droog op de kade zijn terrassen waar bezoekers naar de bedrijvigheid bij de boten kunnen kijken. Aan de noordzijde van de kade wordt nieuwe bebouwing geplaatst waar kleine restaurants en winkeltjes zich kunnen vestigen. Vanaf de kade loop je via een brede trap direct het mooie oude dorp in. Op deze manier wordt een nieuw kloppend hart aan Holwerd toegevoegd zonder de oude kern van zijn karakter te beroven.
Back to Top