Zonnepark Hondemots Mars

Een boerenbedrijf wil een deel van de landerijen omzetten naar een zonnepark. Dit zorgt voor nieuwe inkomsten en draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente.

Voor het zonnepark werd een landschappelijke analyse gemaakt. Daarbij werd onder andere gekeken naar de (historische) structuren, de bodem en het risico van onherstelbare bodemverdichting door zware landbouwmachines. Op basis van de uitkomsten werd een vlekkenplan voor het zonnepark gemaakt waarbij zichtlijnen de oude structuren weer zichtbaar maken en veel ruimte is voor tussenbegroeiïng. Vrije passages geven wild (met name herten) de mogelijkheid om ongehinderd door het park te lopen. Door hoge zonnepanelen te plaatsen, die bovendien niet al te dicht op elkaar staan, is een onderbegroeiïng met kruiden mogelijk. Dat is goed voor het bodemherstel en de biodiversiteit. Eventueel kunnen schapen ingezet worden als ‘onderhoudsmaatregel’. Door middelhoge struiken rondom het park te plaatsen worden de als lelijk ervaren zonnepanelen niet gezien door omgeving. De overgang van de omgeving naar de heesterrand wordt beplant met bloeiende kruiden die aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en insecten.
De groene poort

De gemeente Bergen profileert zich als zeer duurzaam en bouwt momenteel het grootste en meest natuurlijk aangelegde duurzame energiepark van Nederland. Ook in het centrum van Nieuw Bergen, waar het gemeentehuis tegen het centrum aanligt, wil men duurzaamheid uitstralen. Omdat veel mensen via de parkeerplaats naast het gemeentehuis de winkelstraten in gaan, wordt deze én het aansluitende gedeelte van het centrum opnieuw ingericht. De toegang naar dit deel van het centrum is nu erg versteend en nodigt niet uit om erlangs te lopen of er even te verblijven.

In het ontwerp wordt gebruik gemaakt van mooi vormgegeven zonnecarports waar elektrische auto’s kunnen opladen. De naastgelegen ruimte is vormgegeven als een trechtervorm die uitnodigt om doorheen te lopen en de bezoeker als het ware visueel ‘de stad in trekt’. Betonnen zitranden nodigen uit om even te gaan zitten in de schaduw van de bomen. Grote borders met robuuste bloeiende planten geven kleur en trekken bijen en insecten aan. Kunstwerken krijgen speciale aandacht in het ontwerp. Naast het bestaande beeld ‘De Wachter’ wordt een zonneboom als kunstwerk geplaatst, om het duurzame karakter van de gemeente Bergen te benadrukken. Om het ontwerp levendig te maken werden meerder sfeerbeelden en een korte film gemaakt. Hiermee loop je 'virtueel' door de nieuwe groene poort.
Zonnevelden gemeente Voorst

Een uitwerking van verschillende landschappelijke inpassingen van zonne-energievelden in het landschap. Elk landschapstype heeft een andere opnamecapaciteit voor zonne-energievelden en vraagt om een eigen vorm van inpassing en schaal. Hier 2 voorbeelden van mogelijke inpassing: in het kampenlandschap met de kenmerkende kamerstructuur en in het veenontginningslandschap, gebruik makend van de langgerekte strokenverkaveling. De inpassingen sluiten aan op de verkavelings- en beplantingsstructuur van het betreffende landschapstype. 

Back to Top